Print Page | Close Window

Purifier mana yang penting ?

Printed From: Webportal.com.my - Malaysian Forum
Category: Generally Malaysian
Forum Name: Health & Living
Forum Description: General health & living issues for the General Malaysian. Topics can range from Health advise, marrige councelling, sex education & advise, and etc
URL: http://www.webportal.com.my/forum/forum_posts.asp?TID=375
Printed Date: 16 Oct 2018 at 11:46am
Software Version: Web Wiz Forums 12.01 - http://www.webwizforums.com


Topic: Purifier mana yang penting ?
Posted By: iqmal
Subject: Purifier mana yang penting ?
Date Posted: 11 Jun 2018 at 11:51pm
Purifier dengan filter tak sama eh ? apa yang bezanya? mana yang lagi best ni ...



Replies:
Posted By: iqmal
Date Posted: 11 Jun 2018 at 11:55pm
Boleh x intro jenama yang ok sikit bagi i , nak lagi jelas pasal ni ....rasa nak beli satu untuk raya nnt . Air lagi bersih kot   


Posted By: yamar11
Date Posted: 12 Jun 2018 at 3:33pm
hurmmm kalau nak beli utk raya mana sempat hahahaha sebulan sebelum raya patutnya beli hahaha
kalau nak air purifier yg bagus, ada byk je kat market tapi kalau nk cepat, dispenser je lah sbb mana sempat nak guna raya.. macam coway tu semua dah start cuti raya hahahaha 


Posted By: rarariri
Date Posted: 12 Jun 2018 at 3:42pm
rasanye macam sama jek sebab dua2 tu tapis air kan 
beza dia brand tu jek kowt hehehehehe 


Posted By: gongzaimee
Date Posted: 12 Jun 2018 at 4:58pm
ada beza laaaa hahaha
kalau penapis dia just tapis air biasa je so, kalau air tu keruh dia boleh kasi tapis smpai jernih
tapi tak jernih mane pun,, kalau purifier, dia kasi air tu bersih dari segala kuman, chlorine, pasir 
and tambah kan ph kat air tu so lagi selamat guna purifier dari penapis biasa,,


Posted By: gongzaimee
Date Posted: 12 Jun 2018 at 5:14pm
Originally posted by yamar11 yamar11 wrote:

hurmmm kalau nak beli utk raya mana sempat hahahaha sebulan sebelum raya patutnya beli hahaha
kalau nak air purifier yg bagus, ada byk je kat market tapi kalau nk cepat, dispenser je lah sbb mana sempat nak guna raya.. macam coway tu semua dah start cuti raya hahahaha 

dispenser rugikalau guna sebab kos byk nak guna better pakai water purifier je direct ke paip rumah then dia bersihkan so,tak payah nak masak air lagi sbb purifier tu dah process cun2


Posted By: rarariri
Date Posted: 12 Jun 2018 at 5:23pm
Originally posted by gongzaimee gongzaimee wrote:

ada beza laaaa hahaha
kalau penapis dia just tapis air biasa je so, kalau air tu keruh dia boleh kasi tapis smpai jernih
tapi tak jernih mane pun,, kalau purifier, dia kasi air tu bersih dari segala kuman, chlorine, pasir 
and tambah kan ph kat air tu so lagi selamat guna purifier dari penapis biasa,,

ohhhh icccc! sebab selama ni ingat both of em tu sama je as long as bersih...
i guna air masak je hari2.. so, far x de pulak yg mati kalau minum air paip yg sedia ada hahahaha


Posted By: Syaqim
Date Posted: 12 Jun 2018 at 7:35pm
Originally posted by rarariri rarariri wrote:

rasanye macam sama jek sebab dua2 tu tapis air kan 
beza dia brand tu jek kowt hehehehehe 

a-ah kan I pun rasa macam tu , jenama je yang x sama , yang lain I rasa fungsi sama je 


Posted By: Syaqim
Date Posted: 12 Jun 2018 at 7:38pm
Originally posted by rarariri rarariri wrote:

[QUOTE=gongzaimee]ada beza laaaa hahaha
kalau penapis dia just tapis air biasa je so, kalau air tu keruh dia boleh kasi tapis smpai jernih
tapi tak jernih mane pun,, kalau purifier, dia kasi air tu bersih dari segala kuman, chlorine, pasir 
and tambah kan ph kat air tu so lagi selamat guna purifier dari penapis biasa,,

ohh so I raka klaw purifier dia ok sikit , tp harga dia beza x dengan filter ? beza banyak x ?


Posted By: lufya456
Date Posted: 13 Jun 2018 at 5:15pm
Originally posted by Syaqim Syaqim wrote:

 
ohh so I raka klaw purifier dia ok sikit , tp harga dia beza x dengan filter ? beza banyak x ?

harga mahal lagi purifier tapi jarak xmahal sgt pun..... 
macam u tambah lagi 500 lebih, u dapat water purifier 
tapi brand coway lagi best dari cuckoo sebab cuckoo tank kecik je nak tunggu turn 
air tu refill balik lambat kalau guna coway tank besar, air pun jarang refill dah jimat bil air hehehee


Posted By: lufya456
Date Posted: 13 Jun 2018 at 5:19pm
Originally posted by gongzaimee gongzaimee wrote:

 

dispenser rugi kalau guna sebab kos byk nak guna better pakai water purifier je direct ke paip rumah then dia bersihkan so,tak payah nak masak air lagi sbb purifier tu dah process cun2

betul3! hehehehe kalau water dispenser tu kalau dalam botol, lepas tu kalau lama tak gune,
air dia jadi kekuningan jugak dah xboleh gune..... 


Posted By: Chad10
Date Posted: 13 Jun 2018 at 5:41pm
Originally posted by lufya456 lufya456 wrote:

 
harga mahal lagi purifier tapi jarak xmahal sgt pun..... 
macam u tambah lagi 500 lebih, u dapat water purifier 
tapi brand coway lagi best dari cuckoo sebab cuckoo tank kecik je nak tunggu turn 
air tu refill balik lambat kalau guna coway tank besar, air pun jarang refill dah jimat bil air hehehee

wehhh mcam rugi plk rasanye sbb selama ni guna water dispenser botol tu 
kononye tak nak ada komitment byr bln2 tapi 1 botol mahal jgk hrga die heahahha


Posted By: jomthai
Date Posted: 13 Jun 2018 at 5:55pm
Originally posted by iqmal iqmal wrote:

Boleh x intro jenama yang ok sikit bagi i , nak lagi jelas pasal ni ....rasa nak beli satu untuk raya nnt . Air lagi bersih kot   

macam2 brand ada boleh google je bro..... tapi kalau tanye brand ape org ramai guna, 
ak rekomen ko pakai coway je snang kat mane2 ko boleh jumpe ejen dia ahahahaha


Posted By: jomthai
Date Posted: 13 Jun 2018 at 5:58pm
Originally posted by Chad10 Chad10 wrote:


wehhh mcam rugi plk rasanye sbb selama ni guna water dispenser botol tu 
kononye tak nak ada komitment byr bln2 tapi 1 botol mahal jgk hrga die heahahha
hahahahahahaha xpe bro boleh jual dispenser tu amek water filter pulak
kalau tak pun ko letak je water dispenser kat bilik tido ko snanag, haus mlm2 x yah nak kluar gi dpur
minum air


Posted By: magicbean0000
Date Posted: 13 Jun 2018 at 11:52pm
Originally posted by lufya456 lufya456 wrote:

Originally posted by Syaqim Syaqim wrote:

 
ohh so I raka klaw purifier dia ok sikit , tp harga dia beza x dengan filter ? beza banyak x ?

harga mahal lagi purifier tapi jarak xmahal sgt pun..... 
macam u tambah lagi 500 lebih, u dapat water purifier 
tapi brand coway lagi best dari cuckoo sebab cuckoo tank kecik je nak tunggu turn 
air tu refill balik lambat kalau guna coway tank besar, air pun jarang refill dah jimat bil air hehehee

baik dapat purifier klaw nak quality air yang best sebab minuman masuk dalam badan kita , itu bukan main tau. I pun rasalah Coway lagi best


Posted By: SW2828
Date Posted: 14 Jun 2018 at 11:57am
Originally posted by iqmal iqmal wrote:

Purifier dengan filter tak sama eh ? apa yang bezanya? mana yang lagi best ni ...


Filter only remove particles, contaminants, and impurities from your drinking water as it flows out. The water flows through a filter cartridge that keeps them from leaving. 

However, purification not only remove what filters do, they also remove all minerals from the water. 

So, I suggest Purifier Smile



Posted By: SW2828
Date Posted: 14 Jun 2018 at 12:01pm
Originally posted by iqmal iqmal wrote:

Boleh x intro jenama yang ok sikit bagi i , nak lagi jelas pasal ni ....rasa nak beli satu untuk raya nnt . Air lagi bersih kot   

So far I only know 2 brands: Coway And Cuckoo. You may ask the agent conduct water test for you and compare the price if u need. 


Posted By: cuckoo
Date Posted: 14 Jun 2018 at 2:53pm
Originally posted by iqmal iqmal wrote:

Purifier dengan filter tak sama eh ? apa yang bezanya? mana yang lagi best ni ...


I am currently using Cuckoo for one year already. So far I am quite satisfied with it and the service as well. I would recommend you to have a water purifier system because is much more for CONVENIENCE! You don't have to keep boiling water, and hot water is available for me 24/7.


Posted By: pinnochio
Date Posted: 15 Jun 2018 at 11:03pm
Originally posted by cuckoo cuckoo wrote:

 I am currently using Cuckoo for one year already. So far I am quite satisfied with it and the service as well. I would recommend you to have a water purifier system because is much more for CONVENIENCE! You don't have to keep boiling water, and hot water is available for me 24/7.

When I first started comparing between Cuckoo and Coway water filter I was researching between their 2 systems because both runs on different filtration system. 

At the end I choose Cuckoo. For R.O usually they are able to drain mainly 99.9% because of their pore size of 0.0001 but unable to obtain the minerals in your water which your body need. Regardless mineral can be obtained from substitute - food, minerals are quite important to me which made me opt for Cuckoo. 


Posted By: wenwen16
Date Posted: 15 Jun 2018 at 11:24pm
Originally posted by iqmal iqmal wrote:

Boleh x intro jenama yang ok sikit bagi i , nak lagi jelas pasal ni ....rasa nak beli satu untuk raya nnt . Air lagi bersih kot   


U may try Cuckoo. Price is much more cheaper compared to other brand. And the service is on time.


Posted By: migujem
Date Posted: 16 Jun 2018 at 5:12pm
tu la kan , dah bayar mestilah dapat quality yang lagi best , I tahu la klaw nak amik water purifier boleh je cuba Coway sebab dia memang famous la dalam bidang ini nak purify   


Posted By: migujem
Date Posted: 16 Jun 2018 at 5:16pm
baik cuba je water purifier , sebab setakat dispenser mestilah x cukup , nnt nak tukar yang baru mestilah kos dia lagi tinggi , baik cuba je purifier bagi dua2 air dan udara . Kualiti udara dengan air ni memang penting bukan main gurau tau 


Posted By: pikochew
Date Posted: 16 Jun 2018 at 5:26pm
Originally posted by yamar11 yamar11 wrote:

hurmmm kalau nak beli utk raya mana sempat hahahaha sebulan sebelum raya patutnya beli hahaha
kalau nak air purifier yg bagus, ada byk je kat market tapi kalau nk cepat, dispenser je lah sbb mana sempat nak guna raya.. macam coway tu semua dah start cuti raya hahahaha 

tapi dispenser biasa x filter sangat kan , purifier lagi selamat bagi I . Boleh je cuba Coway. ni agak high rating 


Posted By: pikochew
Date Posted: 16 Jun 2018 at 5:38pm
Originally posted by cuckoo cuckoo wrote:

Originally posted by iqmal iqmal wrote:

Purifier dengan filter tak sama eh ? apa yang bezanya? mana yang lagi best ni ...


I am currently using Cuckoo for one year already. So far I am quite satisfied with it and the service as well. I would recommend you to have a water purifier system because is much more for CONVENIENCE! You don't have to keep boiling water, and hot water is available for me 24/7.

For me I am more concern to their after sale service , I heard Coway do better in this ?


Posted By: planetuntiil
Date Posted: 16 Jun 2018 at 5:52pm
Originally posted by Syaqim Syaqim wrote:

Originally posted by rarariri rarariri wrote:

rasanye macam sama jek sebab dua2 tu tapis air kan 
beza dia brand tu jek kowt hehehehehe 

a-ah kan I pun rasa macam tu , jenama je yang x sama , yang lain I rasa fungsi sama je 

it depends la , what is your main focus function of the purifier then you only decide la 


Posted By: sc3ml
Date Posted: 16 Jun 2018 at 8:33pm
ya purifier lagi banyak fungsi , dia lagi menjamin kebersihan air kita.  I tengah guna yang Coway punya   


Posted By: sc3ml
Date Posted: 16 Jun 2018 at 8:36pm
setuju sangat dengan ni , i x kisah nak bayar lebih sikit untuk air yang bersih .   ni jamin juga makanan kita dan baik untuk kulit kita , so far i guna Coway ok la qualiti dia


Posted By: sc3ml
Date Posted: 16 Jun 2018 at 8:39pm
ya betul , baik guna yang ada good qualiti dan yang ada service yang kerap. Coway punya datang setiap 2 bulan untuk maintenance. Sangat convenient


Posted By: iqmal
Date Posted: 16 Jun 2018 at 8:41pm
Coway eh ? ramai yang suruh try brand ni , ok nnt i check it out ya  


Posted By: iqmal
Date Posted: 16 Jun 2018 at 8:43pm
alright , one more vote to Coway , thx tau sbb introkan  


Posted By: Juliana88
Date Posted: 24 Jun 2018 at 1:28am
Does anyone know which one is suitable and low cost ? Coway or any other brand ? suggest please


Posted By: Juliana88
Date Posted: 24 Jun 2018 at 1:30am
Can anyone intro the benefit of each brand ? i'm still searching for the best and easy to handle ? 


Posted By: Juliana88
Date Posted: 24 Jun 2018 at 1:32am
I rasa ada beza lah tapis air . Coway and cuckoo memang lain sangat. tapi dulu ramai pakai Coway, tapi skg banyak pakai Cuckoo sebab lagi murah i rase huhu



Print Page | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.01 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd. - https://www.webwiz.net