Print Page | Close Window

Air cond mana best ?

Printed From: Webportal.com.my - Malaysian Forum
Category: Generally Malaysian
Forum Name: Sembang-Sembang (dalam Melayu)
Forum Discription: Boraklah ape yang nak borak tapi jangan mencarut...
URL: http://www.webportal.com.my/forum/forum_posts.asp?TID=332
Printed Date: 27 May 2017 at 10:31am
Software Version: Web Wiz Forums 10.11 - http://www.webwizforums.com


Topic: Air cond mana best ?
Posted By: iqmal
Subject: Air cond mana best ?
Date Posted: 17 Apr 2017 at 10:43pm
nak pindah rumah baru dah , nak tahu air-cond mana ok sikit. rumah lama xde air-cond , ni kali pertama nak beli , tolong sikit ya



Replies:
Posted By: Syaqim
Date Posted: 17 Apr 2017 at 10:46pm
Iqmal nak carik air-cond yg mcm mana , budget agak berapa ?


Posted By: Amylin85
Date Posted: 17 Apr 2017 at 10:55pm
a-ah, nak AC ada fungsi apa , keutamaan dia di luaran ke , nak jimat elektrik ke , nak fungsi2 tambahan ke? sbb i rase lain2 AC mengutamakan fungsi lain2


Posted By: ijamilah
Date Posted: 19 Apr 2017 at 7:15am
Originally posted by iqmal iqmal wrote:

nak pindah rumah baru dah , nak tahu air-cond mana ok sikit. rumah lama xde air-cond , ni kali pertama nak beli , tolong sikit ya

kalau boleh tak payah lah beli air-cond, pakai air-cond kos tinggi, beli air-cond dah beribu2, kena panggil org servis airc-cond sll, nanti bill elektrik makin naik. huhu, i mmg tak pakai air-cond pun kat rumah.


Posted By: jiajia
Date Posted: 19 Apr 2017 at 7:18am
Originally posted by Syaqim Syaqim wrote:

Iqmal nak carik air-cond yg mcm mana , budget agak berapa ?

mmg betul kena tengok budjet dulu, skrg air-cond bukan main mahalnya,
lagipun dengan jenis yg mcm2 fungsi.
tak mampu i nak beli air-cond baru.


Posted By: k_hom
Date Posted: 19 Apr 2017 at 7:43pm
Originally posted by jiajia jiajia wrote:

Originally posted by Syaqim Syaqim wrote:

Iqmal nak carik air-cond yg mcm mana , budget agak berapa ?

mmg betul kena tengok budjet dulu, skrg air-cond bukan main mahalnya,
lagipun dengan jenis yg mcm2 fungsi.
tak mampu i nak beli air-cond baru.

Boleh beli yg murah sikit punya....
Fungsi byk ialah berita yg baik ni!
teknologi skrg dah high tek....Klaw beli jugak agak jimat elektrik



Posted By: hali99
Date Posted: 19 Apr 2017 at 8:00pm
Originally posted by iqmal iqmal wrote:

nak pindah rumah baru dah , nak tahu air-cond mana ok sikit. rumah lama xde air-cond , ni kali pertama nak beli , tolong sikit ya

Perlu carikan size, bajet, HP, jenis (inverter atau x) dan jenama yg paling penting la....
York ialah jenama yg agak baik lah. Lain ada Daikin, acson, panasonic, Lg, samsung, dan BANYAK2 lagi
Inverter lebih jimat elektrik law buka waktu panjang.
HP ada 1.0HP,1.5HP,2.0Hp........dll biasanya
design tu awak perlu fikir juga yg mana lebih cantik jua....

Banyak aspek perlu timbang sebelum beli lah...


Posted By: Siti77
Date Posted: 21 Apr 2017 at 10:27am
Originally posted by iqmal iqmal wrote:

nak pindah rumah baru dah , nak tahu air-cond mana ok sikit. rumah lama xde air-cond , ni kali pertama nak beli , tolong sikit ya

Biasa orang beli air-cond sebab nak sejuk kan , saya boleh rekomenkan York air cond sebab dia ada fungsi rapid cooling , dia cepat sejuk. harga dia pun agak berpatutan 


Posted By: Siti77
Date Posted: 21 Apr 2017 at 10:31am
Originally posted by jiajia jiajia wrote:

Originally posted by Syaqim Syaqim wrote:

Iqmal nak carik air-cond yg mcm mana , budget agak berapa ?

mmg betul kena tengok budjet dulu, skrg air-cond bukan main mahalnya,
lagipun dengan jenis yg mcm2 fungsi.
tak mampu i nak beli air-cond baru.

A-ah saya setuju bahawa fungsi jimat elektrik adalah salah satu faktor yang penting untuk kita belikan Air-cond , sejauh tahu i , i tahu lah York ada fungsi jimat elektrik , boleh try to find out sikit ~


Posted By: iqmal
Date Posted: 21 Apr 2017 at 10:36am
thanks uolls ! Iqmal memang lah nak cari air cond yang cepat sejuk haha ~ i nak pasang air-cond sebab xleh tahan cuaca panas ni. York ada fungsi jimat elektrik eh ? nanti i pergi tengok sikit kat kedai elektrik , t'kasih tau !


Posted By: hali99
Date Posted: 21 Apr 2017 at 6:47pm
Originally posted by iqmal iqmal wrote:

thanks uolls ! Iqmal memang lah nak cari air cond yang cepat sejuk haha ~ i nak pasang air-cond sebab xleh tahan cuaca panas ni. York ada fungsi jimat elektrik eh ? nanti i pergi tengok sikit kat kedai elektrik , t'kasih tau !

Mmg la....York dan juga lain pun jimat elektrik!
Jangan buka 16℃! Nanti terlalu sejuk akan sakit....
Saya ingatkanlah buka 22℃~24℃ paling baik utk kesihatan la


Posted By: k_hom
Date Posted: 21 Apr 2017 at 8:36pm
Originally posted by iqmal iqmal wrote:

thanks uolls ! Iqmal memang lah nak cari air cond yang cepat sejuk haha ~ i nak pasang air-cond sebab xleh tahan cuaca panas ni. York ada fungsi jimat elektrik eh ? nanti i pergi tengok sikit kat kedai elektrik , t'kasih tau !

Pergi dia orang punya official webpage sebelum beli¬
Boleh lihat yg mana model boleh ada byk fungsi...Pentingnya harga juga lahh


Posted By: SaberHun
Date Posted: 22 May 2017 at 7:37pm
kalau nak beli air-cond , ada banyak brand yang bagus macam YORK , DAIKIN dan sebagainya , saya rasa u boleh try guna YORK brand , mereka punya product ada banyak function skrg macam jimat electrik , speed pun sangat laju 


Posted By: omona
Date Posted: 23 May 2017 at 3:19pm
Originally posted by SaberHun SaberHun wrote:

kalau nak beli air-cond , ada banyak brand yang bagus macam YORK , DAIKIN dan sebagainya , saya rasa u boleh try guna YORK brand , mereka punya product ada banyak function skrg macam jimat electrik , speed pun sangat laju 

tulah tak payah risau lah. bnyak sngt kat psaran. cakap ja nak stail mana konfem dapat. ada duit buleh beli ja.


Posted By: zac1234
Date Posted: 23 May 2017 at 9:05pm
Originally posted by SaberHun SaberHun wrote:

kalau nak beli air-cond , ada banyak brand yang bagus macam YORK , DAIKIN dan sebagainya , saya rasa u boleh try guna YORK brand , mereka punya product ada banyak function skrg macam jimat electrik , speed pun sangat laju 

ye mmg ada bnyk brand yg bagus tapi kita sbg pmbeli pstikn dulu fungsi yg ditawarkan.. tak leh redah ja.. nnti menyesal kemudian hari.. tapi klau buleh cari yg dpt jimatkn elektrik so takdelah kos lektrik korg melambung sangat


Posted By: KinaSan
Date Posted: 24 May 2017 at 10:50pm
rasanya tak ada air-cond yang best , kerana semua air-cond mestinya akan rosak  ,lagipun air-cond punya harga pun mahal , rosak kena pergi servis lagi ,baik tak pakai air-cond , lagi boleh jimat banyak duit 


Posted By: Salvatore
Date Posted: 24 May 2017 at 11:00pm
Originally posted by hali99 hali99 wrote:

Originally posted by iqmal iqmal wrote:

nak pindah rumah baru dah , nak tahu air-cond mana ok sikit. rumah lama xde air-cond , ni kali pertama nak beli , tolong sikit ya

Perlu carikan size, bajet, HP, jenis (inverter atau x) dan jenama yg paling penting la....
York ialah jenama yg agak baik lah. Lain ada Daikin, acson, panasonic, Lg, samsung, dan BANYAK2 lagi
Inverter lebih jimat elektrik law buka waktu panjang.
HP ada 1.0HP,1.5HP,2.0Hp........dll biasanya
design tu awak perlu fikir juga yg mana lebih cantik jua....

Banyak aspek perlu timbang sebelum beli lah...

Inverter tu jimat utk buka waktu panjang saja , kalau buka macam sampai 4-5 jam ,rugilah kalau guna air-cond inverter ni ,kalau pakai yg bukan inverter punya bill elektrik juga akan mahal , macam susah sangat nak pilih air-cond yang sesuai


Posted By: wewit
Date Posted: 25 May 2017 at 4:45pm
Originally posted by iqmal iqmal wrote:

thanks uolls ! Iqmal memang lah nak cari air cond yang cepat sejuk haha ~ i nak pasang air-cond sebab xleh tahan cuaca panas ni. York ada fungsi jimat elektrik eh ? nanti i pergi tengok sikit kat kedai elektrik , t'kasih tau !
york mmg cepat sejuk pastu dia ada sistem pengudaraan 3d tau..jadi u punya rumah suma sejuk ja.. and yg paling best mestilah jimat elektrik..i dah pkai york dah beberapa thun dah..mmg superb lah


Posted By: abdulrazakkkk
Date Posted: 25 May 2017 at 7:33pm
Originally posted by hali99 hali99 wrote:

Originally posted by iqmal iqmal wrote:

nak pindah rumah baru dah , nak tahu air-cond mana ok sikit. rumah lama xde air-cond , ni kali pertama nak beli , tolong sikit ya

Perlu carikan size, bajet, HP, jenis (inverter atau x) dan jenama yg paling penting la....
York ialah jenama yg agak baik lah. Lain ada Daikin, acson, panasonic, Lg, samsung, dan BANYAK2 lagi
Inverter lebih jimat elektrik law buka waktu panjang.
HP ada 1.0HP,1.5HP,2.0Hp........dll biasanya
design tu awak perlu fikir juga yg mana lebih cantik jua....

Banyak aspek perlu timbang sebelum beli lah...

Boleh try air-cond brand york juga, Aku dah lama guna, memang bes lah kalau juga jimat cermat tu tak ada lah masalah kos tinggi ke apa


Posted By: aisyah3737
Date Posted: 25 May 2017 at 7:50pm
Originally posted by jiajia jiajia wrote:

Originally posted by Syaqim Syaqim wrote:

Iqmal nak carik air-cond yg mcm mana , budget agak berapa ?

mmg betul kena tengok budjet dulu, skrg air-cond bukan main mahalnya,
lagipun dengan jenis yg mcm2 fungsi.
tak mampu i nak beli air-cond baru.

Cuba brand "YORK", Aku tak sure sangat lah, tapi member aku rumah dia Guna brand ni dah lama ... Aku tidur malam kat rumah dia pun bes juga .. kalau x silap Aku kos dia pon tak mahal


Posted By: jojomojo
Date Posted: 25 May 2017 at 9:44pm
Originally posted by k_hom k_hom wrote:

Originally posted by jiajia jiajia wrote:

Originally posted by Syaqim Syaqim wrote:

Iqmal nak carik air-cond yg mcm mana , budget agak berapa ?

mmg betul kena tengok budjet dulu, skrg air-cond bukan main mahalnya,
lagipun dengan jenis yg mcm2 fungsi.
tak mampu i nak beli air-cond baru.

Boleh beli yg murah sikit punya....
Fungsi byk ialah berita yg baik ni!
teknologi skrg dah high tek....Klaw beli jugak agak jimat elektrik

aah kalau nak yg dapat jimatkan lektrik, cuba awak beli york. york ada fungsi khas penjimatan tenaga. awak tak perlu risau bil naik. sya dah pasang 3 dah kat rumah. mmg puas hati


Posted By: jojomojo
Date Posted: 25 May 2017 at 10:18pm
york best untuk sesapa yg nk pasang aircond kat rumah ka pejabat ka..aku dulu ada mslh tido tp bila guna york ni senang ja tido..york ni ada penjimatan tenaga tau malah ada mod senyap lagi..bertambah tenanglah tido korg..pastu yg pling best sejak aku guna york ni,dia ada ion purifier yg mana udara sekeliling korg mnjadi lebih segar dan sihat..


Posted By: SaberHun
Date Posted: 26 May 2017 at 10:16pm
Originally posted by omona omona wrote:

Originally posted by SaberHun SaberHun wrote:

kalau nak beli air-cond , ada banyak brand yang bagus macam YORK , DAIKIN dan sebagainya , saya rasa u boleh try guna YORK brand , mereka punya product ada banyak function skrg macam jimat electrik , speed pun sangat laju 

tulah tak payah risau lah. bnyak sngt kat psaran. cakap ja nak stail mana konfem dapat. ada duit buleh beli ja.

ada duit mestinya boleh dapat , tapi kena juga pastikan air-cond yg u beli tu adalah yang quality yang baik jugak 


Posted By: SaberHun
Date Posted: 26 May 2017 at 10:35pm
Originally posted by zac1234 zac1234 wrote:

Originally posted by SaberHun SaberHun wrote:

kalau nak beli air-cond , ada banyak brand yang bagus macam YORK , DAIKIN dan sebagainya , saya rasa u boleh try guna YORK brand , mereka punya product ada banyak function skrg macam jimat electrik , speed pun sangat laju 

ye mmg ada bnyk brand yg bagus tapi kita sbg pmbeli pstikn dulu fungsi yg ditawarkan.. tak leh redah ja.. nnti menyesal kemudian hari.. tapi klau buleh cari yg dpt jimatkn elektrik so takdelah kos lektrik korg melambung sangat

saya setuju apa yg u ckp , asalnya kita dpt beli produk yg betul supaya tak kan menyesal ,itu paling penting


Posted By: kikilala12
Date Posted: 26 May 2017 at 11:45pm
Originally posted by Siti77 Siti77 wrote:

Originally posted by iqmal iqmal wrote:

nak pindah rumah baru dah , nak tahu air-cond mana ok sikit. rumah lama xde air-cond , ni kali pertama nak beli , tolong sikit ya

Biasa orang beli air-cond sebab nak sejuk kan , saya boleh rekomenkan York air cond sebab dia ada fungsi rapid cooling , dia cepat sejuk. harga dia pun agak berpatutan 
saya dh pakai york..mmg sjuk lah sbb dia ada pengudaraan 3d..udara pun segar ja..saya pun dlm perancangan nak psang lagi kat bilik lain pulak..



Print Page | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.11 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk